júl.
24.

Képrejtvény 94. Ikerhalak - segítség

Ez most nem egy külön rejtvény, hanem egy kis segítség az Ikerhalak című rejtvényhez. Remélem, hogy tényleg segítettem :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fovarosirejtveny.blog.hu/api/trackback/id/tr653094831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsitian_real 2011.07.25. 12:05:15

Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (V. ker.), ex-Hecht üzlet

"A hasábszerű konzolok alsó síkját a Hecht névre való utalásként halas domborművek borítják. A bal oldali üzletbejárat két oldalán egy-egy kis dombormű található: az 1850-es dátum a felkelő nappal a cég alapítását, míg az 1907-es dátum a delelő nap motívummal a portál (és a raktár) építésének virágzó üzleti korszakát szimbolizálja."

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.07.27. 16:53:43

Ezt még hozzátenném:
"A Szent István tér 15. szám alatt 1907 második felében épült meg a „Hecht Jónás és fia” textil-nagykereskedés portálja – valójában az itt elárusítást nem folytató cég földszinti irodái előtti, a nyílásrendet megtartva egyszerre dekoratívan és monumentálisan kiképzett új homlokzat. A halványzöld, gres-mázas csempefelületek, a szegecselést utánzó mintázatú, domborított vörösréz szegélyek és ablakosztók, valamint a feliratok betűtípusa összekapcsolja az alkotást a háztömb Hercegprímás utcai oldalán egy évvel korábban megvalósított Schmidl-portállal. Fontosabbak azonban a különbségek: a Hecht-portálon a fentiekhez rendkívül finom kidolgozású, népművészeti eredetű ornamentika járul. Az ablakok közötti pillérek eozinos díszeinek mintái kalotaszegi utcaajtók vagy kályhacsempék lehettek, a felettük húzódó vörösrézlemez-sáv domborított motívuma textil-eredetű."

Forrás, sok (régi és mai) képpel:
lajtaarchiv.hu/muvek/hecht-jonas-es-fia-textil-nagykereskedese-raktarepulet-es-portal-1906-1907-v-szent-istvan-ter-15/
süti beállítások módosítása