aug.
11.

Képrejtvény 101. Farkas+páva+kígyó=?

Hol készült a 101. rejtvény? Egyébként itt van még egy pávás rejtvény, aminek még nincs megoldása.

 

Címkék: állatok

A bejegyzés trackback címe:

https://fovarosirejtveny.blog.hu/api/trackback/id/tr513145781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozmarjozsi 2011.08.11. 13:00:28

A VI. Izabella utcában van.
A házszámot nem tudom, de a Podmaniczky utcához közel, a troli megállóval szemben található. Kb. 10 éve újíthatták fel... A képen látható frízen kívül még egy sor szecessziós díszítés van rajta.
Ami érdekesség még, hogy a második emelet felett két arany napocska található - ez a ház a nappal, a mellette lévő sajnos meglehetősen rossz állapotú ház pedig az éjszaka szimbolikáival bír. Arra is ráférne egy ilyen szép felújítás.

avocado · http://www.fovarosirejtveny.blog.hu 2011.08.11. 23:17:35

@rozmarjozsi: Persze, helyes a válasz. A házszámot majd legközelebb megnézem.

orgyen 2011.08.11. 23:27:00

@rozmarjozsi: avocado szavaival élve: bingó! :)
(Izabella utca 94.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.08.19. 21:32:27

@rozmarjozsi: A ház velünk majdnem szemben áll, az ikerházzal együtt a négy alapelemet szimbolizálná, korai szecessziós épület. A fenti részlet a "föld" elemből van: a kígyó a Paradicsomi almafára tekeredik (ami itt kevéssé látszik) a páva és a kutya/farkas is a földet szimbolizálja. A második emelet magasságában madarak repülnek (ég) és ehhez tartoznak a csillagok is (amik többeket megtévesztve ötágúak, bár ezüst és arany színben)valamint a Nap és a Hold, amiket női alakok is szimbolizálnak.
A második ház (utcai részén az újonnan nyitott vendéglátó egységgel és a közérttel, amik megbontják a ház emelet-tagolását is, és talán nem érdekeltek igazán a restaurálásban, mert a "szép" házon ezt végeztek) a tűz és víz képeit viselte - egy sárkány-töredék még kivehető. A két épület eresze egyforma volt régen - mára ezt csak sejteni lehet.
Bár ez a ház csak fele olyan széles, mint a felújított, évek óta várom én is a helyreállítását. Meg a trolimegálló elköltöztetését. Mert itt józan ésszel fel nem fogható módon egy szintben van két trolimegálló úgy, hogy szűk három sáv van az úton, így a "ki és beszállás" ideje alatt az autók várnak, a sofőrök dühöngenek. Jobb esetben. Rosszabb esetben a záróvonalat átlépve előznek - életveszélyesen.
Jellemző, hogy a házakról tud Terézváros honlapja is tud róluk, de nem köti össze őket - bár "Házak"-ként említi a felújítottat. Idézem:
Izabella utca 94 - Az épület a Lindenbaum-házak egyike, háromemeletes lakóház, korai szecessziós stílusban. Műemlék jellegű. 1896-97-ben épült, Spiegel Frigyes és Weinréb Fülöp tervei alapján.
Illetve:
Izabella utca 96 - Az 1896-97-ben épült házat Spiegel Frigyes és Weinréb Fülöp tervezte, szecessziós stílusú.

A "műemlékem.hu" lapon is szerepel - és egy hozzáértő em,ber megkérdezte, hogy miért "Lindenbaum-házak" néven szerepel, mikor ez csak egy ház. Igen, a szegénysorsút fel se rakták oda...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.08.22. 13:27:23

Na, még 1x megnéztem - a "szép" házat nem hagyja közvtln linkelni :-(

Helyette a bejövő térképen rá kell kattanni az Iza baloldalán a 3. házra a Podmaniczkytől számítva… Ő az.

Viszont ez jó:

www.muemlekem.hu/muemlek?id=740
A képekre kattintva nagyítható majdnem minden…

rozmarjozsi 2011.09.01. 21:42:58

@Mormogi Papa: Köszönöm a korrekciót, Papa!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.06. 07:35:28

@rozmarjozsi:
Szívesen. Éppen ma fogadták el a ház-ikrek szebbikét a Szoborlapon - már régen feltöltöttem, alig vártam. Itt megnézhető:
www.szoborlap.hu/15741_lindenbaum_hazak_epuletdiszei_1_budapest_spiegel_frigyes_1897.html?l&nr=1
Üdv!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.09.06. 12:54:01

Megjött a párjának az engedélye is - át lehet kattanni.
süti beállítások módosítása